Nätverksgrupper
Dagens forskning blir mer och mer komplex vilket innebär att fler medicinska discipliner blir involverade. Detta leder till att den enskilde forskaren måste ha ett multidisciplinärt nätverk. Sverige är ett litet land med ett begränsat antal patienter som kan ingå i olika studier. För att forskningen skall vara internationellt gångbar måste de olika forskargrupperna samarbeta.
Tillsammans med olika forskare, framförallt tillsammans med professor Johan Permert har Bengt Holmberg tagit fram olika koncept för att bilda och vidmakthålla olika typer av fysiska nätverksgrupper. Nätverksgrupper är årliga återkommande sammankomster där syftet är att göra större studier och att inspirera doktorer till ämnet.
Forskarutbildningskurser
Forskarutbildningskurserna är nätverksgrupper där 20-25 forskarintresserade läkare under ledning av 8-10 seniora mentorer träffas 6 gånger. Varje möte består av ett tre dagars internat. Mentorerna är knutna till olika universitet i Europa. Kursen löper under 2½ år. Exempel på en sådan kurs är Pancreas 2000.
Fyra kurser är genomförda inom pankreatologin och en pågår. Från dessa är åtskilliga studier publicerade. Mer än 100 personer ingår i Pancreas 2000 nätverket. Detta spänner idag över hela Europa.
Konceptet är även testat med stor framgång inom området hypertoni, och även här finns det nationella kurser med ledande forskare. Deltagarna arbetar med flertalet olika studier, som har publicerats med stor framgång.
Nationella forskargrupper
Till skillnad från forskarutbildningskurserna är de nationella forskargrupperna uppbyggd av 20-25 ledande forskande läkare inom ett medicinskt område som till exempel lever. Målsättningen är att de skall samarbeta och driva forskning och utveckling tillsammans inom området.
Det är viktigt att dessa nätverksgrupper är multidisciplinära så att gruppen tillförs kunskaper från olika områden, kliniskt och prekliniskt. Gruppmedlemmarna bör alla ha disputerat för att gruppen skall vara så homogen som möjligt.